Hundmat och utfodring (Uppdaterat 2/6 2014)

Uppdatering Juni 2016

Vi har under en tid provat två olika foder, det ena är ett kallpressat, spannmålsfritt torrfoder som heter Marcus Mühle (finns svensk återförsäljare eller kan beställas på nätet med fri leverans till dörren) till mycket bra pris. Fungerade bra på våra hundar och rekommenderas klart om man vill ge sina hundar torrfoder.
Idag äter våra hundar främst färsk mat, bestående av köttiga ben och en blandning av grönsaker och spannmål som ris och havre. Jag har alltid Marcus Mühle hemma för tillfällen då jag glömt att tina kött eller inte har hunnit handla hem mat.
Jag köper det mesta på Citygross, svenskt kött av humankvalite, fläskben, grisknorrar, grisfötter, märgben, samt även fryst färskfoder och fryst vom.
Hundarna mår utmärkt av färsk mat, de har fantastiskt fina tänder, fina pälsar och väl fungerande magar och vi får väldigt lite och nästan luktfri avföring att ta hand om.
Fråga gärna om du har funderingar kring något gällande utfodring och motion.


Vi utfodrar våra hundar med så kallad artspecifik föda, alltså huvudsakligen rått kött och råa ben samt lite grönsaker och olika tillskott.

Så här kan det se ut hos oss när det är matdags för hundarna 😉 
Vi har tidigare köpt färdigfruset foder från olika leverantörer som t ex Halla foderVom Og Hundemat, Klass, Priima och Fodax. Av dessa är nog Halla foder och Vom Og Hundemat det bästa alternativet då de är helt spannmålsfria (Halla foder har även färsk mat med spannmål) . Att ge hundarna färsk mat eller sk BARF har vi alltid trott varit det ultimata alternativet. Det är dock inte helt lätt att ordna och har tidigare krävt större arbete och utrymme då man behöver gott om plats i frysen för att rymma frusen mat till 10 hundar för ca 6 veckor pga leveransschema hos tillverkarna. Idag är utbudet enormt mycket större. Vill man inte ge barf finns alltså numera utmärkta alternativ och frusen färsk hundmat säljs i de allra flesta välsorterade djuraffärer.
Däremot vill vi rikta ett varningens ord när det gäller att föda upp valpar på färskfoder eller torrfoder med hög protein och fetthalt. Det är oerhört lätt att ge valpen för stor mängd mat så att man driver på tillväxten.  Av den anledningen ger vi aldrig växande valpar speciella valpfoder som ofta driver på dem i alltför snabb tillväxt. Risken är då att valpen på grund av detta drabbas av HD och/eller OCD i en eller flera leder.

Vår rekommendation om man vill ge torrfoder är att ge ett normalt vuxenfoder med en proteinhalt på ca 20-26% och fetthalt på ca 10-14%. Kalcium/fosforhalten bör vara max 1,2% kalcium till 1% fosfor.
Ger man färsk mat eller BARF skall hunden äta mellan 1-4 % av den normala vuxenvikten. Mängden är individuell och beror på olika saker som aktivitet och förbränning mm. Våra hundar äter normalt ca 1,5% av sin vikt. Vilket för en hund på 50 kg betyder ca 750 gram.
En valp räknar jag något högre på, som liten äter valpen 10% av sin egen vikt. Alltså 10 kg valp äter 1 kg mat om dagen. Denna mängd minskas allteftersom valpen växer och vid 1 år äter de sålunda 1 – 1,5% av sin vikt.
Det är inte alls så svårt och risken för fel tillväxt är mycket mindre än med torrfoder.
Se mer om barfutfordring på undermenyerna: Information/Hundmat och utfodring/BARF/BARF videor, där finns all information du behöver samt videor om BARF och videor som visar hur torrfoder tillverkas och vad det kan innehålla. Stora anledningar till att vi numera gör vår egen mat för att ha full kontroll över vad hundarna egentligen äter.

Håll bara valpen ordentligt slank under uppväxten oavsett vilket foder den äter och ge den lagom med motion, njuffevalpar skall inte hållas i stillhet när de växer, men de skall heller inte motioneras överdrivet. Att få röra sig fritt ute på dagarna och gå promenader i skog och mark ger valpen goda grundförutsättningar. Och undvik också ALL form av våldsam lek med andra hundar. Stor risk för skador på skelett och leder, samt trauman om hundarna krockar i hög fart. Alltså är all lek med andra större och/eller snabbare hundar är helt tabu.

Vi startade vår uppfödning 1992 och har precis firat vårt 20-årsjubileum,
under denna period har alla hundar som vi fött upp och som även växt upp hos oss varit HD och AD-fria, utom i ett fall där en missbildning i höftleden var orsaken.
Vi tycker att det visar att vi har fog för det vi påstår.

Här kan du läsa en liten sammanfattning från en föreläsning om OCD av Lars Audell som är en av Sveriges främsta ledspecialister:

Snabbt växande valp kan drabbas av OCD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s