BARF – Bone And Raw Food

One example of a meal for the newfs. Since most of our puppy buyers are from Sweden this page will only be available in swedish.


Att utfodra med BARF (Bone And Raw Food)

Det är mycket lättare än de flesta tror, vi vill bidra till att avliva myten att vi inte skulle kunna föda våra hundar med riktig mat istället för med torrfoderkulor.
OBSERVERA! Det är oerhört viktigt att man inte tillagar maten, i synnerhet benen blir direkt livsfarliga för hunden om de kokas. Alla ben och allt kött skall vara rått. Har du hört att ben på F (fågel,fläsk, fisk, får osv.) är farliga? Ja det stämmer, men endast om de är tillagade, då de blir spröda och flisas till vassa bitar som kan skära sönder mage och tarm på hunden.
Har du hört att hunden eller du kan bli sjuk av bakterier från rått kött? Ja, det stämmer, men inte mer riskfyllt än när du tillagar mat till familjen. Hygien är viktigt, gör noggrant rent alla redskap, skärbrädor, skålar mm. Använd inte samma kniv till grönsaker som du skurit kött med, diska skärbräda noggrant innan du skär upp grönsaker. Precis som vanligt.
Jag själv har också en flaska handsprit på diskbänken så att jag kan sprita händer och torka bänkar mm. Som sagt, normal hygien och sunt förnuft precis som med vår egen mat.
Att ge hunden artspecifik föda av rätt mängd och variation är inte mer vetenskap eller konstigare än att utfodra våra egna barn. Det är torrfodertillverkarna påhejade av vissa veterinärer som lever på att vi betalar dyrt för torr mat av tveksam kvalité och form och till stor del innehållande spannmål och ingredienser som våra hundar inte är gjorda att leva av.
Våra hundars behov består huvudsakligen av råa ben och rått kött. En mindre del grönsaker och inälvsmat.
Vår matblandning består av ca 60-70% råa kött och ben, alltifrån mjuka flöskben, grissvansar, grisfötter, till kyckling och ben från nöt, men även annat kött, vom, ox och grishjärta och ägg med skal. Ca 30-40% inälvsmat (vom, lever, njure), grönsaker, fisk (ibland) mm. När vi ger ägg så ger vi råa äggulor men tillagar vitan lätt i stekpanna på svag värme, så den precis stelnar.

Här hittar du mkt information om barf.
Det finns nog lika många olika metoder som det finns barfare, och det går naturligtvis att ge hunden ett färdigproducerat foder som Vom og Hundemat, Mush, Priima, Nordic och till och med i frysdisken på djuravdelningen på citygross kan man köpa färdig färskmat av vilt eller nöt, samt även vom. Det är ju en prisfråga men blir definitivt inte dyrare än att köpa ett dyrt torrfoder.

Observera att man alltid får prova sig fram till vilken mängd som passar den individuella hunden. Jag märkte att när vi gav 2- 2,5% av kroppsvikten blev hundarna feta. Våra står alltså lite blandat mellan 1 och 2% kroppsvikten. De äldre behöver mindre och de yngre och aktiva något mer.
Vi ger också en del tillskott av mineraler och vitaminer i form av nyponpulver, nässelpulver och oljor med omega 3, 6 och 9, dock inte fiskolja. Samt också glucosamin och MSM. Vi brukar också göra något som kallas ”Golden Paste” av gurkmeja och kokosolja mm. Se länken för information och recept. Jag kokar också benbuljong med jämna mellanrum, till både mig och hundarna. Googla på benbuljong så hittar du all information om det.
Vi ger naturligtvis inte alla tillskott samtidigt, utan det brukar variera lite över tid. Mjölksyrade produkter, samt vätska från surkål mm är också utmärkt att ge då och då för att förbättra mag/tarmfloran. I synnerhet efter kurer med t ex antibiotika.

För att göra hela processen enklare för oss med utfodringen maler vi det mesta av kött och ben och blandar med grönsaker, inälvsmat och tillskott och fryser in färdiga portioner för 2-4 veckor i taget.
Jag har också frysta portioner med bara kött/ben och bara grönsaker, då kan jag enkelt ge hundar som behöver lägga på sig mer lite extra kött/ben eller hundar som behöver gå ner i vikt lite extra grönsaker.
Vi har också ben och hela kycklingdelar i frysen så lite då och då får de ”riktig” mat att tugga på. Se bilderna ovan.
Vi har mat för 2-3 dagar i kylen. 1 del tinad för dagsbehov och två som står på upptining, varje gång jag tar ut en portion tinad mat, lägger jag in motsvarande fryst, så att det alltid finns mat färdig för hundarna.
Det fina är att om man är på resa behöver man inte tänka speciellt på hundmat. Några portioner egen mat för ett par dagar kan man ha med i kylväska. Men en påse frysta kycklinglår eller färsk kyckling eller annat kött kan man köpa i de allra flesta affärer. Man behöver inte släpa säckvis med torrfoder på resan längre.

Ytterligare en fördel med färsk mat och ben är att din hund kommer att ha gnistrande vita tänder utan tandsten ända upp i pensionärsåldern. (Det har visserligen en del med gener att göra också) Inga dyra kostnader för veterinär tandvård eller funderingar på tandborstning eller dyra och ineffektiva tandstensben.

10915156_10204589502476477_2852811683539652328_n

Hexans tänder vid nästan 11 års ålder. Febr 2015.

Fler fördelar:
– knappt någon avföring att plocka upp, det lilla som kommer ut är svart och nästan luktfritt och dessutom utmärkt att använda i kompostering.
– fina, blanka pälsar. Snabba och lätta pälsfällningar.
– allmän hälsa, inga rinnande ögon, förhudskatarrer, hudproblem, magproblem, allergier etc.
– kostnadseffektivt, att göra egen riktig mat blir mycket billigare än att köpa spannmålsfritt torrfoder eller färdigfruset färskfoder.
– mer hygieniskt med egen hundmat
– du kan själv styra vilket kött du vill prioritera, alltså ekologiskt och svenskt. Vi vill inte ha kött från djur som är fullproppade med antibiotika i förebyggande syfte eller som levt ett liv i misär.

Mina favoritredskap här hemma, en rejäl köttkvarn och en juicepress. Väldigt bra att ha när man gör maten själv.

Min köttkvarn

Min köttkvarn

Min juicepress

Min juicepress

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s