Att köpa valp

Här kommer vi att hjälpa dig med tips och råd och nyttiga länkar om vad du skall tänka på när du köper valp.

Hur hittar jag valpen: 
Genom SKK’s sida för renrasiga hundar till salu köpahund.se
Genom rasklubbens SNK valphänvisning eller genom att kontakta en uppfödare i rasklubbens register.

Att ta kontakt med uppfödaren:
Företrädesvis genom telefonkontakt, alternativt mailförfrågan som första kontakt, men ingen seriös uppfödare säljer valpar enbart via mail.
Presentera dig väl, skickar du förfrågan via mail så berätta om din hunderfarenhet och dina förväntningar, om det är din första hund eller om du haft flera, om du har andra husdjur. Berätta om du har barn, hur gamla de är, hur du arbetar mm
Ju mer information desto bättre, ju mer visat intresse, desto större chans att du blir påtänkt för en valplista. Korta brev med en prisförfrågan och lite övrig information, alternativt ett mail som skickats ut till en rad uppfödare samtidigt – är jag ledsen att säga – men de åker i papperskorgen hos oss.

Vad skall jag kontrollera:
Kontrollera att föräldrarna är röntgade avseende HD och AD. Köp företrädesvis endast valp efter HD och AD-fria föräldrar. Om valpen du är spekulant på har en förälder med anmärkning på lederna bör detta vara en av de första sakerna som uppfödaren informerar om, vilka risker som finns med att köpa hund från belastade föräldrar och varför man ansett kombinationen så viktig att man översett med det. Köp aldrig valp efter belastade föräldrar om ingen information ges eller om uppfödaren inte själv planerar att spara valp för framtida avel.
Kontrollera att minst en förälder är fri från cystinuri, åtminstone den ena parten ska vara fri genom föräldrarna eller dna-testad fri. På det sättet kan ingen avkomma drabbas av sjukdomen.

Vad betyder HD och ED och Cystinuri samt andra hälsoresultat:
HD = Höftledsdysplasi Läs mer på SKK
ED = Armbågsdysplasi Läs mer på SKK
Cystinuri = Är en defekt i hundens njurar som gör att aminosyran cystein läcker ut i urinen och bildar urinstenar. Förekommer hos flera raser, men newfoundlandshunden drabbas av en särskilt aggressiv form av sjukdomen. Sjukdomen innebär inget problem alls för rasen, individer eller ägare så länge man dna-testar avelshundar. Hundar kan antingen vara drabbade, anlagsbärare eller fria. En hund med fria föräldrar är alltid fri själv. En anlagsbärare lämnar anlaget till ca 50% av sin avkomma, en anlagsbärande hund får endast användas i avel med en fri hund. Det finns inget bekämpningsprogram utan är något uppfödaren väljer att göra själv.
Hjärta – om det anges att hundens föräldrar är fria på hjärtat kan det antingen vara konstaterat via ascultation (med stetoskop) eller med ultraljud (doppler) vilket självfallet ger ett mkt säkrare resultat. Det finns inget bekämpningsprogram utan ultraljud på hjärtat är något uppfödaren väljer att göra själv.
Knän = Newfoundlandshundar kan drabbas av patellaluxation samt korsbandsskador, Patellaluxation förekommer som lateral eller medial, där lateral (knäskålen luxerar utåt) är allvarligare och oftast leder till avlivning. En kunnig veterinär kan redan vid valpbesiktningen känna om knäna är fasta eller om de kan rubbas i olika grader. Medial (luxerar inåt) patella har noterats på rasen i Sverige under senare år. Hundar med medial patellaluxation verkar i vissa fall kunna leva med det alternativt efter operation, men förmodligen kommer artros att ge problem när hunden blir äldre. Om status på knän anges har hunden friats av veterinär med specialkompetens att bedöma knän. Det finns inget bekämpningsprogram utan är något uppfödaren väljer att göra själv. Bedömning av knän ses oftare utomlands än i Sverige.
Ögon – diverse ögondefekter förekommer på rasen, vanligast är olika former av katarakt. I vissa fall anges ögonstatus, men newfoundlandshund anses inte ha bekymmer med detta och det finns inget bekämpningsprogram utan är något uppfödaren väljer att göra själv. Ögonkontroller ses oftare utomlands än i Sverige.

Länkar:

Vad du bör undvika:

mcgee

Krambjörnen’s Thats My Boy, 2 weeks old

sleep6

T-litter sleeping, (Goldbears Bartender x Krambjörnen’s Olympia)

sleep2

K. Turn Back Time in deep sleep and maybe with a little too much to eat.

Annonser