Att köpa valp

Pga av tidsbrist har jag inte hunnit uppdatera den här sidan som det var tänkt, men jag har en förhoppning om att kunna färdigställa den under hösten 2020. 🙂
———————————————————————————-

Här kommer vi att hjälpa dig med tips och råd och nyttiga länkar om vad du skall tänka på när du köper valp.

Hur hittar jag valpen: 
* Genom SKK’s sida för renrasiga hundar till salu köpahund.se
* Genom rasklubbens (SNK) valphänvisning
* På uppfödarens hemsida.

Att ta kontakt med uppfödaren:
Företrädesvis genom telefonkontakt, alternativt mailförfrågan som första kontakt, men ingen seriös uppfödare säljer valpar enbart via mail.
Presentera dig väl, skickar du förfrågan via mail så berätta om din hunderfarenhet och dina förväntningar, om det är din första hund eller om du haft flera, om du har andra husdjur. Berätta om du har barn, hur gamla de är, hur du arbetar mm
Ju mer information desto bättre, ju mer visat intresse, desto större chans att du blir påtänkt för en valplista. Korta brev med en prisförfrågan och lite övrig information, alternativt ett mail som skickats ut till en rad uppfödare samtidigt – är jag ledsen att säga – men de åker i papperskorgen hos oss.
Det är viktigt att man har en god kontakt med valpens uppfödare och att allt känns bra, då man ju förmodligen ska ha kontakt under kanske 10-12 år framåt.

Vad skall jag kontrollera:
Kontrollera att föräldrarna är röntgade avseende HD och ED. Köp företrädesvis endast valp efter HD och ED-fria föräldrar. Om valpen du är spekulant på har en förälder med anmärkning på lederna bör detta vara en av de första sakerna som uppfödaren informerar om, vilka risker som finns med att köpa hund från belastade föräldrar och varför man ansett kombinationen så viktig att man översett med det. Köp aldrig valp efter belastade föräldrar om ingen information ges eller t ex om uppfödaren inte själv planerar att spara valp för framtida avel.
Om valpens föräldrar har någon form av anmärkning, kontrollera då hur statistiken ser ut bakom föräldrarna, mor/farföräldrar och deras respektive familj. Det kan du göra via SKK’s Hunddata eller Newfoundlanddog database. Ju mer fria hundar som finns i familjen, desto större chans att avkomman blir frisk, oavsett föräldrarnas status. Detta gäller för både HD och ED. (Se polygen nedärvning). Arvbarheten beräknas ligga på mellan 20 – 60 % , vilket betyder att det också är oerhört viktigt att man är noggrann med utfodring, lek och motion på den växande valpen, då även miljön har stor påverkan på utvecklingen av ledproblem.

Kontrollera också att minst en förälder är fri från cystinuri, åtminstone den ena parten ska vara fri genom föräldrarna eller dna-testad fri. På det sättet kan ingen avkomma drabbas av sjukdomen. (Se recessiv nedärvning)

Själv köper jag heller aldrig en hund utan att både valpen och dess föräldrar är fri från medfödda hjärtfel, konstaterat med ultraljud (doppler). Valpen ska vara minst 10 veckor för ultraljud. Vanliga hjärtproblem på rasen är subvalvulär aortastenos (SAS), valvulär aortastenos, defekter på klaffarna, trikuspidalisdysplasi och på vissa linjer kardiomyopati.

Vad du bör se upp med:

*
*
*
*
*

mcgee

Krambjörnen’s Thats My Boy, 2 weeks old

sleep6

T-litter sleeping, (Goldbears Bartender x Krambjörnen’s Olympia)

sleep2

K. Turn Back Time in deep sleep and maybe with a little too much to eat.