Valpar, valpar, valpar!

Newfoundlandshunden är en fantastisk hundras, den ultimata familjehunden, den perfekta allroundhunden, den är lika snäll och vänlig som den är stor. Det finns säkert undantag men i rasens ursprungsland kan man läsa i standarden att ”the temperament is the hallmark of the breed”. Man bör alltså kunna fastslå att temperamentet är det allra viktigaste karaktärsdraget för vår ras.
Konstigt nog, trots alla fördelar med rasen, så föds det väldigt få valpar. Det gör att det blir en enorm efterfrågan och kan periodvis vara nästan omöjligt att få tag i en valp.

Det gör också att vi uppfödare så att säga ”kan välja och vraka” mellan spekulanterna, det blir alltså oerhört viktigt att som valpspekulant ge ett bra första intryck om man verkligen vill ha valp.I alla fall här hos oss.

Jag tänkte att jag ska ge lite tips till alla som söker valp och försöka förklara lite hur vi tänker och vad vi lägger vikt vid och samtidigt förklara varför många förfrågningar inte får svar. Den största anledningen är tidsbrist.
Vi blir fullkomligt dränkta i valpförfrågningar, jag hinner inte/kan inte/glömmer att svara på alla förfrågningar. Det kommer förfrågningar via mail och sms, via messenger på vår facebooksida osv. I hundratal. Alltifrån långa informativa meddelanden till korta meddelanden som i princip bara vill veta om vi har en valp de kan få köpa och vill veta vad de kostar. Många mail är också massutskick till flera uppfödare, med en lång rad frågor, där spekulanten vill veta en mängd information, de vill ofta att man ska beskriva de tilltänkta föräldrarna mm. Jag är ledsen men för det första finns inte den tiden för mig, men den mesta informationen finns på hemsidan, och om man gör massutskick är man kanske mer ute efter en valp vilken som helst och inte just från oss. Vi försöker hålla hemsidan informativ och uppdaterad. Om man inte ens har läst informationen på hemsidan så säger det mig att personen i fråga förmodligen inte är intresserad nog för att ta sig tid att göra egen research. Men självklart finns det människor som inte spenderar mycket tid på nätet, jag är en av dem. Men om jag verkligen är intresserad när jag söker valp så tar jag reda på så mycket jag kan innan jag tar kontakt. Ytterst få väljer att ta personlig kontakt via telefon, men det är fortfarande i mina ögon det bästa sättet.
När vi har valpar – då prioriterar jag verkligen personlig kontakt (när vi har valpar har jag ju ännu mindre tid att sitta vid datorn och gå igenom mailboxen), vi prioriterar också köpare som är speciellt intresserade av en hund från just oss, som har gjort sin research och uppskattar det arbete och den möda vi lägger ner på vår avel. Som kanske rent av kan namnen på de två tikar vi har idag, väl presenterade på hemsidan, med all tänkbar information som kan vara av intresse, som information om röntgenstatus, andra hälsoundersökningar, far/morföräldrar etc samt deras röntgenstatus och hälsoundersökningar. Sådant som jag vill veta när jag letar valp.
Att valpspekulanter ligger på och ringer och talar om att de fortfarande är intresserade och bara undrar hur planerna ser ut nu osv. det ger extra pluspoäng. Vi ser inte det som tjat, ni är inte jobbiga, utan det visar mer på ett äkta intresse. Det finns inga dumma frågor och jag svarar gärna på dom du har.
Ett telefonsamtal tar oftast inte så mkt tid i anspråk då man kan prata under tiden man gör andra sysslor.


För att ha råd att göra saker på ett sätt som känns bra måste man arbeta och tjäna pengar. Man har inte mycket fritid, och all extra tid går till hundarna först och främst, men man ska även hinna med familj, vänner, hus, renovering, städning, disk, matlagning, odlingar och annat. Det blir ärligt talat inte många minuter egen tid. Ofta är man helt utmattad när man väl lägger sig på kvällen och då kan tankarna snudda vid just det där mailet som jag borde ha svarat på, men som jag glömde bort/inte hann med. Man ser oftast meddelanden/mail på telefonen, men svarar gör jag oftast när jag sitter vid datorn, om det inte är meddelanden som kan besvaras med ”ja, nej eller ok”
Eller den där förfrågningen från familjen som ville komma och titta och klappa på hundarna. Ledsen, men jag hinner inte. Så är det här helt enkelt. Och speciellt när man har valpar och skall pussla in alla andra besök från de blivande valpköparna.
Så mitt tips till er som är spekulanter på valp, åtminstone om ni söker valp här, men jag vet att de kollegor jag samarbetar med känner på liknande sätt. Gå igenom kennlarnas hemsidor, sök information, försök vara så påläst du kan när du ringer.
Vad vi vill veta när du ringer är i princip allt om dig. Hur arbetar du/ni? Var ska valpen/hunden vara när du arbetar?
Har ni barn? Hur gamla? Hur många? Är de hundvana? Införstådda med att valpen behöver mycket lugn och ro?
Har ni haft hund tidigare? Alternativt har hund nu? Hur gammal blev den tidigare hunden? Vad dog den av? Mm mm.
Är hela familjen överens om att köpa valp? Införstådda med ansvaret? Hur väl känner ni till lagar och förordningar gällande hund och hundhållning?
Har ni tränat mycket eller tävlat? Intresserad av utställning? Intresserad av lydnad, vattenarbete, eller bara familjehund? Hur bor ni? Villa? Lägenhet? Landet? Stadsmiljö?
Jag kan redan här säga att lägenhet på 3:e våningen utan hiss inte är den lämpligaste bostaden för en storvuxen, snabbväxande hund. Har ni grönområden runt bostaden? Sommarstuga? Åker ni på semester på somrarna? Var är hunden då?
Pälsvården tar lite tid, vem sköter den? En mängd olika frågor.
Men kanske viktigast av allt: Varför vill du köpa just en av mina valpar?
Vi utsätter oftast ingen för tredje gradens utfrågning 😀 de flesta frågor får vi svar på ändå under ett samtal och har man tidigare haft en storvuxen hundras med tillhörande pälsvård som levde till 10-11 års ålder, då kan jag redan där konstatera att personen är väl införstådd med hur man sköter en newfoundland.
Valparna är nästan som mina egna barn, vi investerar enorma mängder tid och kärlek i våra valpkullar, att lämna ifrån sig ansvaret till någon annan är inte lätt och jag behöver känna att vi båda har en bra dialog och förståelse sinsemellan. Jag vill att mina valpköpare ska känna att de kan kontakta mig när som helst, vilken tid som helst om de behöver akut hjälp med något, under hela hundens liv.
En sådan relation börjar inte byggas med ett sms där man frågar om vi har valpar och vad de kostar. Om jag ska lämna över en av mina valpar till någon annan så är det viktigare för mig att valpen får det optimala hemmet än något annat.
Vi har också en grupp på Facebook enbart för våra valpköpare där alla kan skriva om allt de vill, ställa frågor eller bara dela vardagsbilder och annat om våra Krambjörnar.
Vi är också mycket aktiva på Instagram, där man kan följa oss och få mer inblick i hur vi lever och se bilder på våra hundar ur vardagen.
Utöver det finns bloggen (länk på hemsidan), där jag skriver om allt ifrån våra hundar till anatomi och konstruktion eller avelsfrågor, filosoferande och ibland dagboksinlägg med humoristiska inslag. Sista halvåret (2019/2020) har varit stressigt och det har inte blivit mycket bloggande, men jag har mycket i huvudet som jag räknar med att skriva om framöver.
Det finns alltså flera kanaler där du kan finna det mesta om hur jag tänker och resonerar kring avel, där ni kan se våra hundar i olika situationer osv.

På tal om priset också, det förekommer ofta frågor på olika forum om vad valpar kostar idag och det kommer sällan några direkta svar. Men våra valpar kostar pengar. Inte mer än andra newfoundlandsvalpar tror jag. Men vi har våra valpar uppemot en månad längre än de flesta uppfödare. Det kostar både tid och pengar. De äter lika mycket som vuxna hundar, de ska tränas och socialiseras mm.
Vi ultraljudar också hjärtat på alla valpar efter 10 veckors ålder. Det kostar ännu mer, för att inte tala om tiden och arbetet att få med sig alla valpar i bilen och bära alla ut och in för undersökningen.
Vi använder ofta dyra utländska hanar eller importer för att bredda vår avelsbas och kunna göra de bästa kombinationerna för vår framtida avel. Det kostar. Vi köper in nya hundar för avel, varav många egentligen bara kostat och inte gett något tillbaka till avelsarbetet. Men de har förstås betytt mycket för familjen, för i grunden är alla våra hundar först och främst familjehundar.
Våra valppriser varierar mellan 18 000 och 25 000:- beroende på hur höga kostnader man har. Man är ju lite tacksam om valpkullen åtminstone går + – 0. Har man sin egen hane blir kostnaden självfallet inte lika hög som när man använder frusen säd som man åkt ner till Frankrike och hämtat, som man kanske inseminerar två gånger på en storhelg, för det är just då tiken löper.
Det är ingen billig hobby. Kostnaden för hanhunden, resor, foder, veterinärkostnader, registrering, mm gör att man kan ligga ute med uppåt 50 000:- innan man har sålt en enda valp. Därtill kommer alla andra utgifter under tiden när man inte har valpar, foder till alla hundar, försäkringar, veterinär, avmaskning, medlemsskap i olika föreningar, utrustning, utställningar, kurser, mm.
Man tjänar inte pengar på hunduppfödning i liten skala, man måste tjäna pengar för att ha råd med det helt enkelt.
Vi säljer inte hundar på avbetalning, eller lämnar ut någon hund på fodervärdsavtal, de frågorna kommer ofta, men vi ser inget behov av det, vare sig nu eller i framtiden. Möjligen kan hanhundar i riskkombinationer säljas med bibehållen avelsrätt för att undvika att hunden används i avel utan urskillning, där de som använder hanen inte får all viktig information som man behöver innan man parar.

Oavsett var du köper valp så önskar jag dig lycka till med ditt valpköp, har du frågor eller funderingar så är du välkommen att ringa mig så svarar jag gärna på det jag kan. Självklart kan du även maila eller skicka sms, men om du inte får svar, så ring istället. Det kan hända att telefonsvararen går igång om du ringer, om du då talar om vem du är, ditt ärende och lämnar ditt telefonnummer så ringer jag upp så snart jag hör meddelandet. Ett okänt mobilnummer som inte går att söka i telefonlistor blockar jag ofta, speciellt om det kommer upp flera samtal från samma nummer, i säkert 99% av fallen är det telefonförsäljare.

Intresserad av vår nästa valpkull? Ja då kan det vara dags att ringa och påtala intresse redan nu. Under den tiden fram tills nästa valpkull hinner man prata flertalet gånger och lära känna varandra lite bättre och då känns förmodligen allt bättre och tryggare både för mig som säljare och dig som köpare.

Tack för intresset 🥰